fredag, december 05, 2008

Annas Saffransknutar med vit choklad!

"När man sammanför Saffran och vit choklad händer något nästan magiskt!" säger Anna om detta recept. Anna är en go och glad skånetjej jag lärt känna inne på Hwita Rum! Inte nog med att vi fått följa hennes totalrenovering och inredning av hennes jättefina hus, Anna är också en hejjare på matlagning och bakning! Och hon delar glatt med sig av sina recept. Några av dem hittar man i Hwita Rums nyhetsbrev! Tack goa du för att du delar med dig av dessa gudomliga recept!

Här kommer Annas recept på Saffransknutar med vit choklad!

Ca. 40 st.

200 g margarin
5 dl mjölk
2 paket (1 gram) saffran
2 stora ägg
50 g jäst (gärna jäst för söta degar)
2 msk ljummet vatten
1 krm salt
1 dl strösocker
16-17 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g vit choklad

Dekoration:
florsocker

Sätt ugnen på 230 grader.
Smält margarinet i en liten kastrull, tillsätt mjölken och äggen och vispa tills äggen är helt utblandade i vätskan. Tillsätt saffran och värm sen försiktigt degvätskan till 37 grader. (Värmer man på för hårt kan äggen börja koagulera.)
Smula ner jästen i en stor bunke och lös upp den med vattnet.
Häll degvätskan över jästen och tillsätt salt och socker.
Tillsätt ungefär hälften av mjölet och blanda ner det till en slät smet/deg. Tillsätt sen resten av mjölet successivt medan du arbetar degen ordentligt. Den ska bli smidig och börja släppa från bunkens väggar. Spara 1-2 dl av mjölet till utbakningen.




Låt degen jäsa övertäckt i 1,5 timme. Under tiden kan du göra fyllningen. Blanda det rumsvarma smöret med socker och vaniljsocker. Riv chokladen på den grova sidan på rivjärnet och blanda ner den i smöret.
När degen har jäst färdigt stjälper du upp den på bakbord och knådar den med resten av mjölet.
Dela degen i två delar. Kavla ut den ena halvan till en rektangel och fördela hälften av fyllningen på den.
Vik dubbelt och skär ca. 2 cm breda remsor av degen. Remsorna snurras ihop till knutar och läggs i stora bullformar. Gör sen likadant med den andra deghalvan och resten av fyllningen.





Låt snurrorna jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk och grädda dem sen i 230 grader varm ugn i 8-10 minuter.
Pudra över florsocker, t.ex. med hjälp av en liten tesil.
Ät och njut!


Detta inlägg med bilder är kopierat, med tillstånd, från Annas blogg på Hwita Rum!

12 kommentarer:

Galleri MochB sa...

Låter nästan föör gott...:O) Tack för receptet! Ha en skön helg! Kram Mia

ägarinnan talar sa...

hello gumman.
Skulle du vilja skicka en påse bullar till mig. ser väldigt smaskigt ut..
kram
Bittebus

Anonym sa...

Hallå Bagarteamet under Kalas-Eken,
igår pepparkakor och idag ett helt
makalöst "smarrit"recept på saffransbullar med VIT choklad -
ett måste pröva på , men hur skall tiden räcka fram till jul ? Jo, fram saffran,mjöl och tråg sätt på
julmusik och njut av julens smak
och dofter DÅ orkar man säkert..
TACK och trevlig 2.dra Advent önskar Dalkullan vid Siljans strand.

Ullis/Leva på landet sa...

Så gott det låter. jag älskar ju vit choklad och saffrans bullar är ju inte så dumt heler. ska nog prova att göra sådana bullar i helgen.
Ha en bra helg!
Kram Ullis

Ullis/Leva på landet sa...

Så gott det låter. jag älskar ju vit choklad och saffrans bullar är ju inte så dumt heler. ska nog prova att göra sådana bullar i helgen.
Ha en bra helg!
Kram Ullis

zinkbaljan sa...

Du de måste jag bara göra!!! Tack för receptet!!! Kram

kardemumma sa...

Jag vet, vit choklad+saffran=kärlek!
Jag brukar också riva i mandelmassa så att det blir ännu godare :)som jag använder som fyllning!
Kram C

Annika sa...

Mums..... ser sååå gott ut...kan riktigt känna doften....måntro man kan äta vi choklad om man är kakaoallergisk..... kanske ska prova.....Kram Annika

Inne o uteliv sa...

Ser underbart gott ut! Måste prova. Tack för receptet.

Ha en skön helg.
Kram Åsa

tre nyanser av vitt sa...

Hej
Bullarna ser underbart goda ut, måste prova! Tack för receptet
Kram Marie

Karin sa...

Hej Titti!

Men vilkea underbara bilder du bjuder på. Det doftar nästan ända hit *ler*. Jag är hopplös på att baka saffransbullar. De blir alltid så torra och trista, ingen vill äta upp dem! Det här kanske kunde vara något för mig!

Vad härligt att kika in till dig så man får se lite snö falla!!! Det har jag inte sett hos någon annan. Trodde första att det svartnade för mina ögon, kan ibland se vita prickar när jag blir yr *fniss*.

Ha en riktigt bra vecka!

Varmaste kramarna

Karin

Jo sa...

Ojojoj, så goda de ser ut! :) Dessa måste jag ju bara testa!

Ha det gott i vinterrusket!
Kram