måndag, januari 26, 2009

Pelargonväcknings tips!


Hejsan!

Snart är det dags att väcka pelargonerna från vintersömnen! Jag har prövat mig fram genom åren och hittat vad som fungerar för mig och mina blommor och här delar jag med mig av några knep för att lyckas.

Sparsam vattning och att vänta en tid mellan beskärning och omplantering är en bra start för pelargonerna. Plantan måste få en chans att skjuta nya rötter.

När du beskär dem är det en god idé att doppa kniven i tex T-röd för att inte sprida något som orsakar en slags stamröta mellan varje stam som beskärs! Det drabbade mig ofta i början innan jag visste vad som orsakade det och hur man kunde förebygga det.

Det finns särskild pelargonjord att köpa i handeln och jag har bara god erfarenhet av den. Mina pelargoner burkar må väldigt bra av den. Det viktiga är att det är en bra kvalitet på jorden, du märker direkt på dina växter vad du satsat på för kvalitet.

Ett tips för att få buskiga och fina pelargoner är att ge dem extra ljus såhär i början. Vanlig lågenergilampa funkar bra om man tar en med lite högre watt tal. Då slipper man att pelargonen drar iväg och blir lång och tunn i växtsättet. Mårbacka, tex, har väldigt lätt för att dra iväg ändå, så här gäller det att se upp! (Vanlig glödlampa ger tyvärr mer värme än ljus.)

Ett annat tips som jag kommit underfund med är att de pelargoner som har plastkrukor mår bättre än de i lerkrukor. Detta beror säkert på hur frekvent man är med sin vattning, men jag brukar stoppa pelargonerna med plastkrukan kvar ned i lerkrukorna så får jag ett vackrare utseende men ändå något som håller kvar fukten längre. OBS; jag brukar byta ut storleken på den kruka som följer med från butiken till en större storlek, så att plantan får ordentligt med plats för nya rötter!

Näring är a och o och det smidigaste tycker jag är att köra ned ett gäng med blomsternäringspinnar när man tycker att blomjorden behöver mera "piff". Då orkar pelargonerna blomma rikligare och längre.

Pelargoner brukar enligt gammal tradition väckas den 15 februari.

Lycka till med väckningen och njut av era pelargoner!

Jag tar tacksamt emot om någon har något mer tips?

Kram Titti

12 kommentarer:

Eikkala sa...

Tack för tipsen... För första gången i mitt liv har jag prövat om mina pelargonisar överlever vintern. Håller tummarna kram sari

Prillig sa...

tack för tipsen!
Kan du ha dem varje år så här dags, så jag kommer ihåg vad jag ska göra? ;-)

kram Britt

Ullis/Leva på landet sa...

Tack för tipsen. har inga pelargoner som jag övevintrat, men ahr tänk att jag ska ha det till nästa vinter.

Kramar Ullis

Mia sa...

Tack för alla tips. Mina står än så länge kvar i källaren men det kanske är dags att plocka fram dem eller ge dem en lampa till helgen.

Kram Mia

Annika sa...

Här kliar det också i fingrarna nu efetr att få plocka fram skönheterna.... brukar nog behandla dem ungefär som du beskriver.... brukar funka... det enda tråkiga är att dom tar sån plats.... har så små fönster... men ett bord innanför o sen flytta runt dom lite brukar gå det med.... Kram Annika
ps.. nåt litet att hämta finns hos mig....

Designe sa...

Tack för tipsen! Jag behöver dem verkligen!..Du beskär alltså först och sen väntar ett tag innan du planterar om?...När beskär du då? Nu typ?
Kram :)

kardemumma sa...

Du verkar ha mycket gröna fingrar!
"Lyllo dig" för det har inte jag iaf.
Det var så länge sedan jag hälsade på hos dig :)
Vad kul med ett nytt magasin med kanske både recept och inredning.
Kramar C

Handplockat sa...

Tack för det härliga pellis tipsen
kan jag länka till det när det är dax?

visst har pb mycket fint
ibland ser det så ellegant ut men när man tittar på SAKERNA så är de finfina utan att vara för exlusiva

ha en toppen kväll

Designe sa...

Tack för svaret! :)

zinkbaljan sa...

TACK så hjärtligt för tipset!! Det behövs verkligen här!!
Kram

strömmas sida sa...

Lämnar en hälsning ifrån Östersund.

Vad fint ni bor.

Ingrid

Annalena sa...

Vad bra Titti, ska försöka ta till mej dessa tips annars är jag väldigt bra på att ta dö på mina pelargoner. Kanske lyckas i år då!!
Kram