onsdag, september 09, 2009

Loppisfynd i köket...

Ser ni nåt nytt i köket?
I somras hittade jag denna "Reda", hyllan med glaslådor för mjöl mm på en loppis i Dalarna. Har länge hållit utkik efter en, men tyckt de varit för dyra. Och så ramlar jag på denna med hela 24 lådor och det går att pruta på det redan rimliga priset! Jippie!
Dessutom ingick två reservglaslådor, en stor och en liten, bara det liksom!!
Den behöver målas och fixas till, men jag var bara tvungen att skruva upp den och se hur det blev!

Tidigare satt det en annan hylla här med smålådor i trå, minns ni? (Här kan du se den).

Ser ni stället med fyra syltburkar i vitt porslin? De köpte jag på Storegården Countryliving i våras. Jag bjuder ofta på scones, tycker det är en så bra sak att bjuda på, inte bara god utan också så anpassningsbart beroende på vad man är sugen på. Nån gäst kanske vill ha något matigt som smörgås med pålägg och någon annan är sugen mer åt fikabrödshållet, och då passar det ju med goda marmelader! Jag brukar ha i lite kardemumma i sconesdegen, det är himla mumsigt och passa faktiskt väldigt bra även om man tar tex ost på sin scones!

I övrigt i köket håller det på att komma upp lite kompletterande pärlspont och en ny köksfläkt är uppsatt men inte installerad än. En del målning återstår också. Långsamt långsamt går bygget vidare. Får visa bilder från det när vi kommit lite längre.

Kram

måndag, september 07, 2009

Ernst did it again!

"Det är de små ljuspunkterna i vardagen som gör den stora skillnaden."

Har ni som jag tjusats av Ernst Kirchsteigers vackra ljusstakar och ljuskronor i hans inredningsprogram under åren? Så enkla och rena i formen och jag tänker varje gång att en sån ska jag med göra! Men hur det nu blir så inte blir det en krona inte...Tiden verkar aldrig räcka till på något vis.

Men för de som vill omge sig med stearinljus i Ernst vackra ljusstakar utan att ta fram verktygslådan finns det nu ett annat sätt att pryda sitt hem med dem än att tälja dem själv!

Ljuspunkter är en konceptserie från Färg&Form med design av Ernst Kirchsteiger. Här finner man också vackra och fyndiga skuggljusmanchetter! In på sidan och kika vettja! :D


Ernst har ju designat en serie gjutjärnsföremål tidigare och jag kan bara säga "He did it again"! Den mannen kan sina saker!!

Jag är en sann Ernstusiast!

onsdag, september 02, 2009

Inget kalas utan tårta!


När pojkarna och deras morfar fyllde år passade jag på att pröva ett nytt tårtrecept. Läste på nätet om ett annorlunda vis att göra motsvarigheten till vit marsipan själv. Man gör helt enkelt en deg av smälta marsmallows och florsocker som man sedan kavlar ut till en platta och täcker tårtan med. Bra för dem som inte tål mandel tex!

Första försöket, då jag följde receptet blev degen lite väl kompakt, så mitt råd är att minska på florsockret en aning och känna sig fram.

Hade rosa marsipan hemma och klämde fram några rosor också till tårtan. Bra filmbeskrivning på hur man kan göra det hittar du HÄR!

Marsmallowsfondant

200g marsmallows
2 msk vatten
2 msk cocosfett
500g florsocker

Smörj en stor skål med cocosfett, lägg i marsmallows (är de stora kan man dela) micra med 2 msk vatten tills de smält.
Smörj en större bunke med cocosfett. Sikta ned florsockret, gör en grop i mitten och häll i de smälta marsmallowsen. rör med en trä/plastslev eller knåda som vanlig deg.

Låt vila minst en timme.

Förvaras i rumstemperatur.

Kan användas både till modellering och att täcka tårtor med. Kan smaksättas med gräddkolessens och kakaopulver.

När man arbetar ut det använd florsocker och när man kavlar smörjer man med petalbase (?) på underlaget så att det inte ska fastna, men det går också bra med cocosfett.

Håller sig i ca 3 veckor inplastat i plastfolie och plastpåse.


Kram och lycka till!

tisdag, september 01, 2009

Kräftkalastider!

I augusti fyller både pojkarna och deras morfar år på samma dag och inte kan man väl fira det bättre än genom att ställa till med kräftkalas för släkten? Det har blivit en tradition och det är en fröjd att se inte bara de vuxna utan även barnen äta kräftor för glatta livet! I år var tyvärr vädret lite trist så vi fick sitta inne, men vad gör väl det när sällskapet är så trevligt?

Kramar på er från